HYVINVOINTI

Opiskelijan tulee huolehtia hyvinvoinnistaan. Hyvinvointi on moniulotteinen käsite ja hyvinvoiva opiskelija pärjää niin opinnoissa kuin elämässä. Hyvinvointia voi ylläpitää monin eri tavoin. Välillä opiskelijan niskaan kasaantuvat haasteet saattavat horjuttaa hyvinvoinnin eri osa-alueita. Väsymys, stressi, masennus, kiusaaminen ja häirintä sekä esteettömyys ovat yleisimpiä arjen ongelmia, joihin opiskelijana saattaa törmätä.

Sosiaalipoliittisen vastaavan (tuttavallisemmin sopon) ja muun hyvinvointitiimin tehtävänä on järjestää alkoholittomia tapahtumia ja tehdä parhaansa turvallisen ja yhdenvertaisen ilmapiirin varmistamiseksi.

Kaudella 2024 sopona toimii Ella Nurmela, johon voi ottaa yhteyttä sähköpostitse sopo.fokus@gmail.com esimerkiksi yhdenvertaisuutta, esteettömyyttä, hyvinvointia tai kiusaamista koskien.


Tähän alle olemme koonneet teemoittain tietoa ja linkkejä, joista voi olla apua. Löydät ohesta myös sellaisten henkilöiden yhteystietoja, joihin voit ottaa yhteyttä, mikäli koet haasteita opinnoissa tai elämässä yleensä.

Häirintä & kiusaaminen

Yliopistolakiin on kirjattu, että yliopiston tulee tarjota turvallinen opiskeluympäristö, jossa jokaisella on oikeus opiskella kokematta häirintää, kiusaamista ja syrjintää (Yliopistolaki 41§). Fokus ry ei suvaitse tapahtumissaan kiusaamista, syrjimistä, häirintää tai muuta epäasiallista käytöstä ja haluaa olla edistämässä kaikille turvallista ja viihtyisää korkeakouluyhteisöä. Valitettavasti kiusaamiselta tai häirinnältä ei aina vältytä.. Vaikka kiusaamistilanteet ja niiden käsittely voivat tuntua vaikealta, on ehdottoman tärkeää reagoida kiusaamistilanteeseen olit sitten kiusaamisen kokija tai näkijä. Suhtaudu vakavasti myös kokemaasi tai näkemääsi seksuaaliseen häirintään.

Jyväskylän yliopistossa voit hakea apua esimerkiksi Hyviksiltä, jotka tarjoavat keskusteluapua ja ohjaavat tarvittaessa eteenpäin. Apua tarjoavat myös JYY:n häirintäyhteyshenkilöt tai sopo. Kaikki jaettu tieto on luottamuksellista, eikä siitä puhuta kenellekään ilman asianomaisen lupaa. Ota siis rohkeasti yhteyttä:

hyvis-yfi@jyu.fi

hairinta.nainen@jyy.fi

hairinta.mies@jyy.fi

hairinta@jyy.fi

sopo.fokus@gmail.com

Keväällä 2018 Jyväskylän yliopisto kehitti yhteistyössä JYY:n ja YTHS:n kanssa toimintamallin kiusaamisen ja häirinnän ehkäisemiseksi ja ongelmatilanteisiin puuttumisen tueksi (Opiskelijoiden kiusaamisen ja häirinnän ehkäisy- ja puuttumismalli, 2018). Tutustu malliin tästä:

Opiskelijoiden kiusaamisen ja häirinnän ehkäisy- ja puuttumismalli

Jaksaminen

Yleiseen jaksamiseen vaikuttavat elämäntavat, sisältäen esimerkiksi ruokavalion, levon määrän, päihteiden käytön ja liikunnan. Jotta opinnot ja elämä rullaisivat mahdollisimman mukavasti, on hyvä välillä uhrata ajatus omalle hyvinvoinnille ja elämäntavoille.

- Liikunta: Liikunta parantaa jaksamista ja elämänlaatua. Lähde siis rohkeasti liikkumaan kettukansan kanssa! Fokuksen ilmaisilla liikuntavuoroilla harrastetaan monipuolisesti eri liikuntalajeja joka viikko. Lisäksi Korkeakoululiikunnalla on opiskelijankin kukkarolle sopivaa tarjontaa aina ryhmäliikunnasta palloiluvuoroihin. Seminaarinmäen kampuksella sijaitseva Liikunnan kuntosali on opiskelijoille ilmainen, tarvitset mukaasi vain voimassa olevan opiskelijakortin.

Toiveita liittyen Fokuksen liikuntavuoroihin ottaa vastaan Fokuksen oma liikuntavastaava Lotta Raunio

Korkeakoululiikunnasta saat enemmän informaatiota täältä:

Korkeakoululiikunta

- Ravinto: Terveyden ylläpitoon kuuluu olennaisesti monipuolinen ruokavalio. Opiskelijalle vinkkejä hyviä käytännön vinkkejä  ravitsemukseen löydät esimerkiksi täältä: http://www.yths.fi/i_love_arki/askarruttavatko_ruokailutottumuksesi sekä täältä: https://www.korkeakoululiikunta.fi/fi/hyvinvoiva-mina/ravitsemus/ravitsemussuositukset-kaytannossa

Yksi opiskelijan merkittävimmistä eduista on edullinen kouluruokailu. Opiskelijaruokalat kaikilla kampuksilla tarjoavat edullista ja ravitsevaa ruokaa joka arkipäivä.

- Uni ja lepo: Unirytmi ja säännöllinen lepo ovat avainasemassa stressin torjumisessa. Unen tarve vaihtelee yksilöllisesti, mutta hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää jo alakoulusta opittua 6-8 tunnin kestoista suositeltua yöunta. Unen lisäksi myös rentoutuminen ja lepääminen ehkäisevät stressiä, joka on varsin yleistä yliopisto-opiskelijoiden keskuudessa. Varaa päivästäsi omaa aikaa. Jos et ole vielä löytänyt omaa tapaasi rentoutua, niin rentoutumiseen ja lepäämiseen löydät ohjeita esimerkiksi täältä: https://www.korkeakoululiikunta.fi/fi/hyvinvoiva-mina/lepo/lepo

Linkki http://www.yths.fi/i_love_arki/vasyttaako_aamuisin antaa ohjeita unettomalle ja kertoo miten huolehdit unirytmistäsi.

- Masennus: Masennus on vakava elämää häiritsevä sairaus, joka tulee ottaa vakavasti. Masennus on korkeakouluopiskelijoilla yleistä. Opettele tunnistamaan masennuksen oireet. Apua tähän saat esimerkiksi Nyyti ry:n sivulta: https://www.nyyti.fi/en/opiskelijoille/opi-elamantaitoa/tunteilla-on-viesti/tunnista-masennuksen-oireet-ajoissa/ . Tarvittaessa ota yhteyttä YTHS:ään. Älä jää tilanteesi kanssa yksin: puhu tilanteesta läheisillesi, sopolle tai hyvikselle. Akuutissa tilanteessa apua tarjoaa myös Suomen mielenterveysseuran tarjoama anonyymi Sekaisin-chat: https://www.nyyti.fi/sekasin-chat/

- Alkoholi ja riippuvuudet: Alkoholi liitetään usein suureksi osaksi opiskelijakulttuuria. On tärkeää tunnistaa viihdekäytön ja ongelmakäytön eroavaisuus. Jos koet alkoholin haittaavan elämääsi etsi apua. Koeta puhua asiasta läheisillesi tai ota yhteyttä ulkoiseen tahoon. Myös tähän Suomen mielenterveysseuran tarjoama Sekaisin-chat voi tuoda apua: https://www.nyyti.fi/sekasin-chat/ . Älä myöskään epäile ottaa yhteyttä sopoon. Yritä ottaa puheeksi aihe myös kaverisi kanssa, jos huomaat tai epäilet itselläsi tai läheiselläsi olevan ongelmia päihteiden kanssa..

Huumeiden käyttö korkeakoulumaailmassa on yleistynyt. Huumausaineet ovat laittomia aineita, jotka muodostavat nopeasti vakavan ja elämää häiritsevän riippuvuuden. Tietoa ja apua ongelmiin tarjoaa esimerkiksi https://www.paihdelinkki.fi

Esteetömyys

- Esteettömyys: Kaikilla yliopisto-opiskelijoilla on oikeus esteettömään opiskeluun. Fokus on sitoutunut huomioimaan toiminnassaan ihmisten yhdenvertaisuuden ja moninaisuuden. Jokaisella jäsenellämme tulee olla oikeus osallistua toimintaamme ja yliopistoarkeen. Esteenä ei saa olla esimerkiksi opiskelijan sukupuoli, uskonto, seksuaalinen suuntautuminen, vamma tai perheellisyys. Jos kohtaat arjessasi esteitä ota yhteyttä Fokuksen sosiaalipoliittiseen vastaavaan tai Jyväskylän yliopiston esteettömyysvastaavaan Tuula Maijaseen: tuula.maijanen@jyu.fi.

Toimeentulo ja asuminen

Aiheuttaako toimeentulo stressiä? Onko kysyttävää tuista? Tiedätkö mihin tukiin olet oikeutettu? Homeinen asunto? Näihin ja muihin kysymyksiin sekä pulmiin saat vastauksen kysymällä. Laita viestiä, soita tai lähetä savumerkkejä. Fokus ry haluaa toimia jäsentensä apuna ja helpottaa opiskelijan arkea häiritseviä huolia auttamalla vastaavissa ongelmissa.

Kootut linkit

https://opiskelijankompassi.jyu.fi/acl_users/credentials_cookie_auth/require_login?came_from=https%3A//opiskelijankompassi.jyu.fi/fi/

https://www.jyu.fi/studentlife/hyvis/Ok%20sivu

http://www.yths.fi/i_love_arki

https://www.jyu.fi/studentlife/voihyvin

https://www.jyu.fi/studentlife/hyvis/Hyvisten%20yhteystiedot

https://www.jyu.fi/studentlife/hyvis

https://www.jyu.fi/opiskelu/ajankoht/opiskelijan-kompassi-auttaa-jaksamaan-opinnoissa-ja-arjessa

https://jyy.fi/palvelut-opiskelijalle/apu-tuki/

https://www.nyyti.fi/

https://www.nyyti.fi/opiskelijoille/loyda-apua/

https://oppimisvaikeus.fi/